четвъртък, 15 юли 2010 г.

3-годишният Наско има шанс да види слънцето

Наско е жизнерадостно тригодишно хлапе. И нямаше да се различава по нищо от своите връстници, ако първият месец след раждането си не беше прекарал в кувьоз. Предозиране на кислорода, подаван на недоносеното седмаче, е причина ретината и на двете му очи да изгори. Така бебето още през първия си месец вече е напълно сляпо. Куриозите обаче продължават. Наско не само губи очите си заради лекарска грешка, но остава и без шанс да прогледне, отново заради немарливостта на хората с бели престилки в Добрич. Бебето е изписано като напълно здраво и никой дори с дума не намеква на родителите, че е възможно то да не вижда. А точно първите седмици след раждането му са най-важни в борбата за връщане на зрението му.

У дома Наско е неспокоен, плаче много. Младата му майка забелязва, че очичките му са някак неестествено хлътнали. И чак когато го завежда на първия контролен преглед след изписването, лекарите съобщават на родителите страшната диагноза.

Оттогава започват ужасните мъки за цялото семейство. След консултация във Варна, детето е изпратено по спешност в Александровската болница в София за т.нар. криотерапия. Но там само потвърждават, че такова лечение е ефикасно, ако бъде проведено след раждането, а при Наско не е така. Младите родители не губят надежда и вече три години скитат по чужди държави, за да търсят компетентна помощ. У нас институциите отказват съдействие. До днес за лечение фамилията е дала над 120 000 лева.

Семейството научава, че в България има Комисия за лечение на деца в чужбина, към Министерството на здравеопазването, която отпуска средства на семейства като тяхното. Пишат няколко пъти до комисията, пращат документи и епик-ризи. След месеци протакане оттам им отговарят, че комисия по очни болести трябва да препоръча лечение в чужбина. Според лекарите в Александровска болница обаче, състоянието на Наско е безнадеждно и затова комисията отказва да издаде протокол за лечение в чужбина.

Родителите продължават упорито да търсят лек за детето си.С много ровене и писане по интернет се свързват с д-р Шривенка-ташвара - потомък на индийски лекари. Той работи в Лондон и семейството отново на свои разноски отива там на преглед. Лекарят се заема с лечението на момченцето по метода аюрведа. Прави му специални капки за очите, сиропи, масажи на определени места и диета. Допреди 2-3 месеца родителите прилагат лечението в продължение на 2 години, но вече нямат средства, защото месечно лечение на детето им струва 5000 лева. Но пък ефект вече има. Последните контролни изследвания показват, че има наченки на ретина и в двете очички на Наско. Затова семейството трябва да използва всеки ден в следващите 4-5 години, когато завършва изграждането на очите.

Родителите обаче нямат повече средства. Продали са всички земи, а бабата е съкратена от работа заради икономическата криза. Общинският съвет в Каварна отпуска на семейството еднократна помощ от 5 000 лв., с която осигурява лечението на Наско за един месец. Местните общинари гласуват и решение да отпуснат 50 хил. лв. от градския бюджет за Наско, но за целта е нужен протокол от Комисията за лечение в чужбина. А такъв няма, понеже специалистите там са преценили, че нищо не може да спаси зрението на детето.

В момента родителите са в патова ситуация, защото от комисията отказват нужния протокол. Не знаят какво да правят и откъде да намират. В същото време не могат и не трябва да го оставят, защото вече им е дадена надежда детето им да прогледне. И докато я има, те ще продължават да търсят изход.

Няма коментари: